Szybki kontakt: 609613852605356069 adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gdzie wykorzystywane są windy kuchenne?

Windy gastronomiczne to małe urządzenia dźwigowe, nieprzekraczające udźwigu 300 kg. Zwykle mają napęd elektryczny lub hydrauliczny i służą do przenoszenia ciepłych posiłków pomiędzy piętrami. Niektóre modele wyposażone są w podwójne komory do segregacji czystych i brudnych naczyń. Windy kuchenne wykorzystuje się najczęściej w hotelach, restauracjach, stołówkach i różnych punktach gastronomicznych.

 

Zalety wind gastronomicznych

Mały dźwig towarowy umożliwia szybki transport posiłków pomiędzy piętrami, co znacznie skraca proces obsługi klienta od zamówienia do realizacji oraz przyczynia się do wydajniejszej pracy serwisów szpitali, hotelów i domów opieki. Dzięki windzie gastronomicznej można rozwiązać problem bezpiecznego przenoszenia posiłków na różne kondygnacje.

Oprócz potraw windą kuchenną w zależności od udźwigu można transportować także inne towary, na przykład pościel w hotelach i szpitalach, dekoracje weselne i czyste talerze w salach bankietowych oraz wiele innych przedmiotów. Widny kuchenne z frontami ze stali szlachetnej prezentują się nad wyraz estetycznie - podnoszą prestiż lokalu, są bardzo funkcjonalne i pasują do każdego stylu. Co ważne, urządzenia te pracują cicho, a więc nie wpływają negatywnie na komfort gości.

 

Konstrukcja wind gastronomicznych

Małe windy gastronomiczne o udźwigu nieprzekraczającym 100 kg poruszają się dzięki wyciągarkom wyposażonym w koła cierne z linami. W większych modelach stosuje się koła łańcuchowe. Drzwi windy mogą znajdować się na poziomie podłogi lub parapetu – w zależności od preferencji klienta i możliwości konstrukcyjnych budynku. Można wybierać spośród różnych rodzajów drzwi – ciekawym rozwiązaniem jest montaż drzwi uchylnych w dolnej komorze i gilotynowych w górnej części, co pozwala na ergonomiczne odseparowanie dwóch stref.